3 z 14
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Szpinak jest pełen składników odżywczych (witaminy A, kwasu...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/14/49/6419b19f287ce_o_large.jpg)
fot. Jacqueline Howell / Pexels
„Brudna dwunastka”, czyli owoce i warzywa mające najwięcej pestycydów. Które trafiły na listę? Jak bezpiecznie jeść te produkty?
2. Szpinak
Szpinak jest pełen składników odżywczych (witaminy A, kwasu foliowego i witaminy Coraz witaminy E i potasu), dzięki czemu jest podstawą zdrowego odżywiania. Jednak wyniki badań pokazują, że nieorganiczny szpinak ma wagowo więcej pozostałości pestycydów niż wszystkie inne testowane produkty. Dlatego EWG zaleca, aby w miarę możliwości kupować organiczny szpinak i inne liściaste warzywa. Zawsze należy pamiętać o ich dokładnym umyciu.