MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Olej kokosowy w ponad 80 procentach składa się z nasyconych...
fot. DanaTentis/pixabay.com

Jaki jest najzdrowszy olej do smażenia? Na tych tłuszczach warto też grillować i piec. Podpowiadamy, na czym nie smażyć ryby, mięsa i warzyw

Olej kokosowy

Olej kokosowy w ponad 80 procentach składa się z nasyconych kwasów tłuszczowych, przez co ma nie tylko stałą konsystencję w temperaturze pokojowej, ale jest też wyjątkowo odporny na ogrzewanie.

Wytrzymuje temperaturę sięgającą 204 stopni Celsjusza, podczas gdy przy smażeniu na patelni sięga ona 120 stopni, a w głębokim tłuszczu – 180 stopni. Nie ma więc ograniczeń co do jego zastosowania w kuchni.

Ponieważ zawarte w tym oleju kwasy tłuszczowe mają krótsze cząsteczki niż te z mięsa, są łatwiej strawne i spożywane w rozsądnej ilości mogą wpływać korzystnie na metabolizm.

Najcenniejsze właściwości ma olej nierafinowany, ale charakteryzuje się dość wyrazistym zapachem. Wybór rafinowanego oleju kokosowego nie gwarantuje jednak, że będzie on neutralny w smaku.

Zobacz również

Gorzowianie gonili, gonili i… mają tylko bonus. Stal przegrała w Toruniu

Gorzowianie gonili, gonili i… mają tylko bonus. Stal przegrała w Toruniu

Duża akcja policji w Kostrzynie. Trwają poszukiwania zatrzymanego mężczyzny

Duża akcja policji w Kostrzynie. Trwają poszukiwania zatrzymanego mężczyzny

Polecamy

Chorwacja na wakacje z Małopolski. Czy jest drogo? Ile kosztuje wyjazd? Sprawdzamy!

Chorwacja na wakacje z Małopolski. Czy jest drogo? Ile kosztuje wyjazd? Sprawdzamy!

Koniec rynku pracownika w transporcie?

Koniec rynku pracownika w transporcie?

Przegląd czerwca w Trzebini

Przegląd czerwca w Trzebini