MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Klasyczny cheeseburger z grilla na majówkę. Gdy robię go z tych produktów, goście sięgają po dokładkę. Z tym przepisem zrobisz go najlepiej

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowy cheeseburger jest najsmaczniejszy z plastrami sera cheddar.
Domowy cheeseburger jest najsmaczniejszy z plastrami sera cheddar. 123rf.com/iloveotto/zdjęcie ilustracyjne
Soczysty cheeseburger to klasyczne danie kuchni amerykańskiej, które zawsze cieszy się popularnością. Połączenie soczystego kotleta z wołowiny, aromatycznych przypraw i roztopionego sera cheddar, włożonego pomiędzy chrupiącą bułkę sprawdzi się nie tylko na przyjęciu z grillem. Podpowiadam ci sprawdzony przepis na ten ulubiony fast food, który z łatwością przygotujecie w domu.

W skrócie

Domowy cheeseburger to po prostu kotlet wołowy z plastrem sera żółtego w bułce z sezamem z warzywami. Smakosze ze Stanów Zjednoczonych zawdzięczają ten przysmak najprawdopodobniej Lionelowi Sternbergowi, który jako pierwszy w latach 20. XX wieku podał burgera z serem. Poza klasycznym cheeseburgerem istnieje odmiana kotleta znana jako Juicy Lucy. Ser dodany jest do mięsa, wymieszany i smażony, aż do zarumienienia i rozpuszczenia sera. W każdej z wersji cheeseburger smakuje wyśmienicie, a w mini wersji sprawdzi się na imprezową przystawkę.

Cheeseburger z grilla – niezawodny przepis na domowy fast food

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 45 minut.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 500 g mielonej wołowiny,
  • 4 bułki z sezamem do hamburgerów,
  • 4 plastry sera cheddar,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 4 plastry pomidora,
  • kilka liści sałaty,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 4 łyżki musztardy,
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire.

Do podania:

  • 2 łyżki ketchupu,
  • 2 ogórki kiszone.

Jak zrobić tradycyjnego cheeseburgera?

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce mieszałam mięso mielone z solą, pieprzem i sosem Worcestershire.
  2. Formuję cztery kotlety o grubości około 2 cm. Przed smażeniem delikatnie wyrównałam przez papier do pieczenia, dociskając patelnią. Dzięki temu równomiernie się usmażą.
  3. Domowe burgery wysmarowałam oliwą z oliwek.
  4. Na rozgrzanym grillu umieszczam kotlety wołowe.
  5. Można też położyć je na gorącej patelni grillowej lub tradycyjnej z mieszaniną rozpuszczonego masła i oliwy z oliwek.
  6. W każdym przypadku smażyłam burgery około 4-5 minut z każdej strony, aż będą dobrze usmażone i soczyste.
  7. Pod koniec smażenia (minuta przed zdjęciem z ognia) nałożyłam na każdego kotleta plaster cheddara, aby się roztopił.
  8. Patelnię rozgrzałam na średniej mocy palnika. Pokroiłam cebulę w cienkie plastry i smażyłam na suchej patelni, aż delikatnie zbrązowieje.
  9. Bułki z sezamem przekroiłam na pół i położyłam na patelni do zarumienienia środkiem do dołu.
  10. Na środku bułki rozsmarowałam majonez, położyłam liść sałaty, plaster pomidora, kotleta wołowego z cheddarem, karmelizowaną cebulę, plaster kiszonego ogórka i polałam ketchupem lub musztardą.
  11. Cheeseburgera zamknęłam drugą częścią bułki z sezamem i wbiłam patyk do szaszłyków, który ustabilizował konstrukcję.

Sposób podania cheeseburgera

Domowy fast food sprawdza się z własnoręcznie przygotowanymi frytkami, pieczonymi ziemniakami lub chipsami. Cheeseburgera podaję także z domową surówką colesław lub surówką z młodej kapusty. Do cheeseburgera można także podać własnoręcznie zrobiony sos winegret.

Źródło:

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Klasyczny cheeseburger z grilla na majówkę. Gdy robię go z tych produktów, goście sięgają po dokładkę. Z tym przepisem zrobisz go najlepiej - Strona Kuchni

Wróć na trzebinia.naszemiasto.pl Nasze Miasto