W skrócie:
Masz ochotę na proste ciasto drożdżowe z truskawkami? Polecam ci przepis, który jest w mojej rodzinie od lat 80. To chyba najłatwiejsze ciasto drożdżowe, jakie można zrobić, a jego wykonanie wymaga minimalnego wysiłku. Przepis na łatwą drożdżówkę pochodzi z książki Marianny Kasprzyckiej „Kuchnia Polska” z 1987 roku. Autorka poleca, by do wypieku dodać śmietanę. To sprawia, że ciasto drożdżowe robi się cudownie wilgotne. Zmodyfikowałam ten przepis, dodając truskawki. Jeśli masz ochotę na trochę więcej pracy, możesz także dodać do ciasta prostą do zrobienia kruszonkę oraz lukier.
Ciasto drożdżowe z truskawkami – najprostszy przepis
Czas przygotowania: 15 minut + wyrastania ciasta + pieczenie 30 minut
Porcja: duża blacha
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
400 g truskawek,
500 g mąki pszennej,
50 g drożdży,
100 g drobnego cukru,
3 jajka,
2 szklanki mleka,
szklanka śmietany 18%,
pół opakowania cukru wanilinowego.
Jak zrobić najłatwiejsze ciasto drożdżowe z truskawkami?
Drożdże umieściłam w dużej misce, dodałam cukier, roztarłam.
Jajka roztrzepałam, dodałam do drożdży i dolałam mleko oraz śmietanę.
Wsypałam połowę mąki, wymieszałam całość drewnianą łyżką.
Odstawiłam ciasto, a kiedy zaczęło rosnąć, dosypałam resztę mąki. Wymieszałam.
Zostawiłam ciasto pod czystą ściereczką w suchym miejscu na kilka godzin. Możesz też zostawić ciasto na noc. Najlepiej jednak mieszać je co jakiś czas.
Kiedy ciasto urosło, energicznie je wyrobiłam.
Kiedy ciasto zaczęło odchodzić od rąk, przełożyłam je do formy, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Na wierzchu ciasta rozłożyłam równomiernie truskawki.
Wstawiłam ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekłam 35 minut, pod koniec sprawdzając patyczkiem, czy ciasto jest suche w środku.
Wyłączyłam piekarnik i zostawiłam ciasto w środku jeszcze na 20 minut, żeby nie opadło.
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką oraz lukrem
Jeśli chcesz, możesz przygotować wersję ciasta drożdżowego z truskawkami, kruszonką oraz lukrem.
Składniki na kruszonkę:
100 g mąki pszennej,
70 g zimnego masła,
4 łyżki drobnego cukru.
Wszystkie składniki rozkrusz w misce dłońmi na kruszonkę i posyp nią ciasto przed włożeniem do piekarnika.
Składniki na lukier:
100 g cukru pudru,
pół opakowania cukru wanilinowego,
2 łyżki soku z cytryny.
Wszystkie składniki wymieszaj na gładki lukier i od razu udekoruj nim upieczone oraz przestudzone ciasto. Następnie odstaw ciasto, aby lukier zastygł.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Chlebek bananowy air fryer
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?