W skrócie
Kapusta nie musi być zawsze gotowana lub jedzona w soczystej surówce. Wzorując się na przepisie na chrupiący stek z kalafiora, zachęcam cię do zrobienia steków z młodej kapusty. Sos sojowy, słodka papryka i szczypta cynamonu wymieszana z masłem orzechowym tworzą uzależniającą smakiem marynatę. Taki słodko-słony smak po upieczeniu jest bardziej intensywny. To danie możesz podać z ulubionym kotletem mielonym i purée ziemniaczanym. Może być to także lekki posiłek zajadany w upalne dni z sosem jogurtowym.
W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania steków z kapusty
Stek z kapusty z piekarnika – prosty przepis na obiad
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 25 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 mała główka kapusty,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- 20 g miodu,
- 10 g mielonej wędzonej papryki,
- 5 g mielonej ostrej papryki,
- 5 g cynamonu,
- 10 g sosu sojowego,
- 20 g masła orzechowego,
- 20 g oleju rzepakowego.
Do posypania:
- 20 g orzeszków ziemnych,
- 20 g białego sezamu.
Sos orzechowy do podania:
- 30 g masła orzechowego,
- 40 g jogurtu naturalnego,
- 1/2 łyżeczki soli,
- sok z 1/2 cytryny.
Jak zrobić steki z kapusty?
Sposób przygotowania:
- Na początku rozgrzej piekarnik do 180° Celsjusza z funkcją grzania góra-dół.
- Kapustę umyj, obierz z wierzchnich liści i przekrój na ćwiartki.
- Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posyp solą.
- W misce wymieszaj miód, oba rodzaje papryki, cynamon, sos sojowy, masło orzechowe i olej.
- Dokładnie wymieszaj i polej nią ćwiartki kapusty.
- Steki z kapusty wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut. Powinny być przypieczone.
- W trakcie pieczenia steków z kapusty wymieszaj wszystkie składniki sosu orzechowego.
- Na suchej patelni podpraż przez chwilę biały sezam, aż będzie jasnozłoty i zacznie przyjemnie pachnieć.
- Upieczone steki z kapusty połóż na talerzach, polej sosem orzechowym, posyp posiekanymi orzeszkami ziemnymi i uprażonym sezamem.
Domowe steki z kapusty z mięsem mielonym
Ten przepis możesz także wzbogacić o mięsny dodatek. Wystarczy młodą kapustę przekroić nie na ćwiartki, a na równe plastry, posmarować marynatą. A na wierzchu warzywa ułożyć doprawione mięso jak na kotlety mielone. Następnie mięso wystarczy z wierzchu posmarować delikatnie olejem i zapiekać w piekarniku przez 20 minut. W ten sposób otrzymasz szybkie danie obiadowe. Odrobinę podobne do gołąbków, choć zrobisz je bez zawijania i bez smażenia na patelni jak w przepisie na gołąbki dla zabieganych.
Apetyczny stek z kapusty z patelni
Jeśli nie chcesz piec kapusty w piekarniku albo robisz posiłek tylko dla siebie, to możesz usmażyć plaster kapusty na rozgrzanej patelni. W tym przypadku wystarczy kilka minut, aż stek z kapusty zarumieni się z obu stron. Możesz się spotkać z trudnością podczas obrócenia plastra na drugą stronę. Zrób to szybkim i zdecydowanym ruchem za pomocą łopatki.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Odmierzaj składniki precyzyjnie
Chlebek bananowy air fryer
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?